22 Ocak 2013 Salı

BRÜKSEL’E GÖRE İSPANYA 2012 YILI BÜTÇE AÇIĞINI DÜŞÜRME HEDEFİNi YAKALAYAMADI




Avrupa birliği komisyonuna göre İspanya, sosyal sigortalar harcamalarındaki sapmalar nedeniyle oluşan  gayri safi milli hasıladaki  bütçe açığını % 6.3 e kadar indirebilmek için (Banka yardım masrafları hariç) 2012 yılında yapması gerekenleri yapamadı.

 Ekonomik işlerden sorumlu komisyon başkanı Olli Rehn, İspanya hükümeti Rahoy Mariano’ dan bu yıl için başka önlemler  istemeyeceklerini açıkladı.

Ayrıca, Brüksel' de 22 şubatta yapılacak olan ekonomik öngörüler toplantısı öncesinde İspanya’ ya büyük bütçe açıklarını düşürmeleri için daha fazla zaman verecekleri bilgisinin de kapılarını açtı.

Brüksel , İspanyada ki tüm bölgelerin genelde %1.5 hedefi kolaylıkla yakalayacağına inanıyor. “Bu bölgelerden bazıları kesin risk taşırken çoğu bölge verilen hedefin üzerine çıkacaktır”

Son alınan karara göre, İspanya emekli maaşlarını tüketici fiyatları endeksine göre ayarlamayacak ve böylece gayrisafi milli hasılada %0.2 tasarruf sağlayabilecek. “Buna rağmen hala sosyal sigortalar sistemi gayrisafi milli hasıla içinde %1’i gecen bir bütçe açığı yaratmaktadır” diye  ekliyor  komisyon.

Bu nedenle alınan bazı önlemlerin etkisi 4. çeyrekten itibaren görülmeye başlayacaktır(KDV arttırımları, kurumlar vergisinin yükseltilmesi, ve yılbaşı için memurlara yapılan ek ödeneklerin kaldırılması) ve  %6.3 hedef yakalanacaktır. Bankaların sermaye arttırımları hariç, çünkü “Bu çok zor olacaktır” 

Bankaların sermaye arttırımı gayrisafi milli hasıladaki bütçe açığını %1 arttırıcaktır. Yürütme komisyonu İspanya’ nın iyileşme süreciyle ilgili itiraf ediyor “Hala çesitli engellere takılmaya devam ediyorlar; Borçlanmama, çok yüksek olan issizlik oranı, finansman talep koşulları ve mali konsolidasyon”.

İstihdam düşmeye devam ediyor, enflasyon, KDV oranlarındaki ve regule fiyatlarındaki artış  nedeniyle hala yüksek .

Komisyona göre; Çok kesin olmamakla birlikte, dış borçlardaki açığın düşmesi, ihracatın artması ve konut fiyatlarının düşmesi İspanya ekonomisindeki dengesizliklerin düzelmeye başladığını gösteriyor. 

Esin Cop Kartaler
Barselona, Ispanya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder